1996 - Johan Seri Cemerlang

1996 - Johan Seri Cemerlang (Kokurikulum) Daerah

1997 - Johan Seri Cemerlang (Disiplin) Daerah

1997 - Johan Seri Cemerlang (Kokurikulum) Daerah

1997 - Naib Johan Seri Cemerlang (Kokurikulum Negeri)

1998 - Naib Johan Sekolah Harapan Negara (Luar Bandar) KEBANGSAAN

1999 - Sekolah 4.2 Bintang Negeri

2000 - Sekolah 4.6 Bintang Negeri

2000 - Pertandingan Akhir Eureka Sains di Melaka (KEBANGSAAN)

2001 - Calon Sekolah Kualiti Menteri Pendidikan (Luar Bandar) KEBANGSAAN

2001 - Pertandingan Akhir Eureka Sains di Johor (KEBANGSAAN)

2002 - Pertandingan Akhir Eureka Sains di Negeri Sembilan (KEBANGSAAN)

2003 - Sekolah Elit Negeri

2003 - Ikmal Hisyam Bin Abdul Rahim mewakili Malaysia Ke Kejohanan Saitama International Junior Football Japan (ANTARABANGSA)

2003 - Johan Kejohanan Taekwando Kebangsaan Bawah 12 Tahun - Izzat Syafik Bin Moktar (KEBANGSAAN)

2005 - Bilik Kaunseling Lima Bintang (Negeri)

2005 - Johan Perkhemahan Puteri Islam Peringkat Negeri

2005 - Mewakili Negeri dalam Pertandingan Lalu Lintas (KEBANGSAAN)

2005 - Tempat Ke-4 (Lelaki) dan Ke-5 (Perempuan) Kejohanan Sofbol (KEBANGSAAN)

2006 - Kejohanan Sofbol MSSM (KEBANGSAAN)

2006 - Kejohanan Catur MSSM (Negeri)

2006 - Pertandingan Robotik Zon Kedah, Perlis, Pulau Pinang dan Perak

2007 - Kejohanan Olahraga MSSM Kedah – Peserta terbaik Kejohanan - Sheikh Ibrahim Bin Sheikh Ibram Shah (NEGERI)

2007 - Emas Acara Lontar Peluru MSSM - Sheikh Ibrahim Bin Sheikh Ibram Shah (KEBANGSAAN)

2007 - Johan Pertandingan Robotik Zon Kedah dan Perlis

2007 - Kejohanan Sofbol MSSM (KEBANGSAAN) – Tempat Ke 4

2007 - Pertandingan Akhir Robotik di Terengganu (KEBANGSAAN)

2007 - Tempat ke-2 Pertandingan Eureka Karnival Sains dan Teknologi Terengganu (KEBANGSAAN)

2007 - Seorang murid – Mohd.Hadi Bin Khiruddin mewakili Malaysia Ke Majlis kanak-kanak Sedunia di Fokuaka Jepun (ANTARABANGSA)


Online

We have 44 guests online

 

HDMI Converter
free-web-page-counters.com

Pusat Pengajian Tinggi
 

Persekitaran Pembelajaran Maya, Moodle atau Frog? PDF Print E-mail
Written by Zainurin Romli   

frogasia

Oleh Azizi Ahmad


Persekitaran Pembelajaran Maya (Virtual Learning Environment) adalah sistem pembelajaran berteras laman sesawang web yang menyerupai pendidikan dunia realiti dengan menyatukan konsep maya dalam pendidikan konvensional.

 

Bayangkan Persekitaran Pembelajaran Maya (VLE) sebagai Intranet, bilik darjah diatas talian dan ruang sosial di sekolah, di bawah satu bumbung.

 

Persekitaran Pembelajaran Maya boleh diakses pada bila-bila masa, di mana saja adanya capaian Internet.

 

Sistem ini dibangunkan di atas pelantar pembangunan persekitaran maya yang membolehkan guru-guru mencapai dan membangunkan laman-laman pengajaran dan pembelajaran.

 

Persekitaran pembelajaran maya (VLE) memudahkan laman-laman pembelajaran dicapai dengan mudah semasa proses pengajaran dan pembelajaran.

 

Anjakan 7 PPPM menyatakan: Meningkatkan akses internet dan persekitaran pembelajaran maya melalui 1BestariNet bagi semua 10,000 sekolah menjelang 2013.

 

Rangkaian ini berfungsi sebagai asas kepada pembinaan pelantar pembelajaran maya yang dapat digunakan oleh guru, murid, dan ibu bapa untuk berkongsi sumber pembelajaran, melaksanakan pembelajaran secara interaktif, dan berkomunikasi secara maya.

 

Sebagai contoh, guru-guru boleh mengajar, menjalankan ujian dan menyemak kerja sekolah secara maya manakala pelajar boleh menghantar kerja sekolah dan melihat markah melalui Persekitaran Pembelajaran Maya.

 

Ibubapa juga boleh berinteraksi dengan guru-guru, dan pihak sekolah boleh mengemaskini kalendar aktiviti sekolah dan memaparkan notis melalui Internet.

 

Dalam tempoh 10 tahun yang kebelakangan ini, dunia pendidikan mendapat manfaat daripada e -revolusi sebenar – sekolah-sekolah dan universiti kini mempunyai Persekitaran Pembelajaran Maya (VLE) yang berfungsi.

 

Pelantar pembelajaran maya ini, adalah sebuah sistem dalam talian yang membolehkan guru-guru untuk berkongsi bahan-bahan pendidikan dengan murid-murid mereka melalui laman web. Contohnya termasuk Moodle , WebCT dan Blackboard.

 

Setiap institusi pengajian harus mengintegrasikan PPM atau VLE ke dalam pelajaran mereka dan harus membiasakan pelajar dan pendidik menggunakannya di luar waktu bilik darjah . Berikut adalah beberapa sebab mengapa penggunaannya diharuskan:

 

• Komunikasi – boleh mewujudkan beberapa saluran komunikasi dalam bentuk forum , laman perbincangan , pungutan suara , kaji selidik – maklum balas segera sama ada dalam kumpulan atau secara individu

 

• Penghasilan tugasan dan kerja kursus – pelajar tidak perlu hadir secara bersemuka dengan pengajar tertutama dalam penghantaran tugasan

 

• Hab sumber – pengajar mempunyai ruang simpanan atas talian bagi fail-fail ‘power-point’, dokumen (doc.), lembaran kerja dan sebagainya yang boleh dikongsikan dengan pelajar

 

• Laman Web dinamik – pengajar boleh dan berpeluang untuk membina ruang maya yang menarik dan dinamik bagi memperkenalkan laman dan subjek matapelajaran

 

• Rangkaian dengan sumber luar – laluan kepada lain-lain ruang sumber pembelajaran diatas talian dihubungkaitkan melalui PPM/ VLE

 

• Kandungan terbenam (Embedded content) – sumber seperti YouTube, BBC, petikan dan cetakan akhbar boleh di ‘benamkan’ sebagai bahan terus ke muka laman

 

• Podcasts dan video – perkongsian ‘podcast’ dan video boleh dilaksanakan oleh kedua kumpulan pengajar dan pelajar.

 

Penggunaan Moodle , di katakan ‘percuma’. Moodle juga adalah bercorak ‘Open Source’ , dan oleh itu ia tidak mempunyai yuran pelesenan, namun kos awal penyediaannya tidak melibatkan kos yang tinggi.

 

Bagi seseorang yang mahir dalam menyediakan tatacara perisian (plugins), Moodle adalah penyelesaian yang terbaik. Penggunaan Moodle memang memerlukan staf dan kakitangan sokongan yang memang ahli dan mahir dalam tatacara perisian dan kakitangan maupun pengguna digalakkan diberi pendedahan dan latihan bagi membolehkan penggunaan yang memberangsangkan.

 

Frog VLE (Virtual Learning Environment) merupakan platform pembelajaran yang digunakan berasaskan pengkomputeran awan (cloud) yang membolehkan pentadbir, pengurus, guru sekolah serta murid menerapkan landasan pengajaran dan pembelajaran mereka ke dalam amalan dan persekitaran sekolah. Frog VLE boleh dilayari dengan menggunakan pelayar internet Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari dan Internet Explorer.

 

Ia juga boleh digunakan sebagai landasan persekitaran pembelajaran yang direka bentuk sebagai sumber pembelajaran kendiri. Penglibatan sekolah secara maksimum akan dapat meningkatkan PdP dalam persekitaran pembelajaran yang selamat.

 

vleFrog dikatakan mempunyai ciri mudah dan luwes (dengan fleksibiliti). Dikatakan adalah mudah untuk membina dan membuat laman , menghasilkan sumber paparan , senang memasukkan media dan mudah di gunakan.

 

Pendidik haruslah dan perlu dengan bijaknya menarik minat pelajar untuk melayari dan melawat laman vleFrog yang telah dibina. Jika interaksi hanyalah merupakan perhubungan sehala dan laman tidak dikemaskini, usaha ini akan turut menemui kegagalan.

 

vleFrog juga membolehkan sesebuah laman lain di masukkan kedalam tapak laman dan persekitaran asal akan tetap dibawah naungan vleFrog.

 

Dengan kepelbagaian fungsi mengikut keperluan dan kegunaan teknologi, pengunaan apa saja perisian sokongan untuk pengajaran dan pembelajaran adalah sangat mencabar.

 

Tambahan dengan perubahan dari segi proses kerja, keperluan yang berbeza, sumber kepakaran, sumber kemahiran dan pengetahuan serta sumber kepakaran yang terhad menjadi cabaran yang besar terhadap mana-mana perisian pengajaran dan pembelajaran.

 

Penyesuaian teknologi dengan budaya sekolah turut menjadi faktor cabaran dan bagi memenuhi perbezaan aspirasi rakyat dengan sistem sedia ada, pendidik dan pengguna haruslah bersikap terbuka dan bersedia untuk memaksimakan alat bantuan mengajar yang disediakan.

 

Walaupun harapan diberikan, menerapkan penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi kedalam semua proses pendidikan di sekolah dan menjadikan teknologi maklumat dan komunikasi sebagai sebahagian budaya di dalam kehidupan masyarakat seharian hendaklah di perkemaskan.

 

Azizi Ahmad adalah anggota Jabatan Ilmu Pendidikan, Institut Pendidikan Guru Kampus Bahasa Antarabangsa, Lembah Pantai.

 
Copyright © 2018 Sekolah Kebangsaan Jitra. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.TEKAN PLAY UNTUK MENDENGAR RADIO SINAR.FM

<intalk.eu - This website is for sale! - intalk Resources and Information.